SAÜ den 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Söyleşisi

Sakarya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ isimli söyleşi düzenlendi. Sakarya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından Sosyal Bilimler Enstitüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye, SAÜ Tarih Bölümü Prof. Dr. Haluk Selvi ve SAÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Uğur Topcu konuşmacı olarak katıldı.

SAÜ den 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Söyleşisi
11 Temmuz 2023 - 14:28 - Güncelleme: 11 Temmuz 2023 - 14:33

15 Temmuz 2016 günü darbe girişimiyle siyasi tarihimizde eşi benzeri görülmemiş bir ihanetle karşı karşıya kalındığını ifade eden Prof. Dr. Haluk Selvi, “15 Temmuz süreci 250’den fazla masun vatandaşımızın şehit olmasına ve binlerce insanımızın yaralanmasına sebep oldu. Sakarya’da da bu hadiseleri yaşadık. Yaşanan hadiseleri bütün görgü tanıklarıyla tek tek mülakat yaparak olayın görüntüleri ve bilgilerini aldık. Sakarya’da Türkiye tarihinde yaşanmış darbeler, bu darbelerin yansımaları ve 15 Temmuz’un etkilerini yaşayanların gözünden anlattık. Bir kitap çalışmasıyla bu yaşanılanları ortaya koymaya gayret ettik” diye konuştu.

15 Temmuz’un haince bir darbe girişimi olduğunu belirten Prof. Dr. Selvi, “15 Temmuz sürecindeki veriler ve rakamlar incelendiğinde açık ve net bir şekilde darbe girişimi olduğunu görebiliyoruz. 15 Temmuz’u uluslararası basın Türkiye’ye ve seçilmiş olan hükümete bakış açısı düzmece bir hareket olduğunu yönüyle değerlendirdi. Bugün hala Türkiye aleyhinde yapılan eylemlerin tamamının arkasında iktisadi mezheplerin olduğunu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor” dedi.

Darbe girişiminin bütün dünya tarafından yakından takip edildiğini belirten Öğr. Gör. Dr. Uğur Topçu, “Amerika, Almanya, İngiltere gibi ülkeler darbenin ilk saatlerinde sessiz kalırken darbenin başarısız olduğu anlaşılınca açıklamalar yaparak hükümetin yanında olduklarını belirtmişlerdir. İlk saatlerde tüm dünyada ses getiren bir açıklama olmamıştır. Söz konusu ülkelerden yayın yapan medya kuruluşlarını demokratik değerlerden uzak bir şekilde gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum