Rusya, yaptırım, ihracat, yasak

Rusya, ihracatı geçici olarak yasaklanan ürünlerin listesini belirledi

Rusya, teknoloji, telekomünikasyon, sağlık, otomobil ve tarım ekipmanlarının ihracatını 2022 sonuna kadar askıya alacağını açıkladı. Rusya hükümetinin Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara karşılık getirdiği uygulama 200 farklı ihracat kalemini kapsıyor.

Rusya, ihracatı geçici olarak yasaklanan ürünlerin listesini belirledi
10 Mart 2022 - 19:25

Rusya, yıl sonuna kadar teknoloji, telekomünikasyon, tıp, otomobil, tarım ve elektrik ekipmanlarının ihracatını geçici olarak yasakladı.

Ukrayna'ya saldırılarının ardından batılı ülkeler tarafından ekonomik ambargo uygulanan Rusya'dan misilleme adımı geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in mal ve hammadde ihracatına ilişkin imzaladığı kararnamenin listesi açıklandı.

LİSTEDE 200'DEN FAZLA ÜRÜN VAR

Listeye ihracatı yasaklanan 200'den fazla ürün eklendi. İHA'nın aktardığına göre, listede, teknoloji ürünleri, telekomünikasyon, tıbbi ekipman, otomobil, tarım makineleri, vagon ve lokomotif, konteyner, türbin, metal ve taş işleme makineleri, monitörler, projektörler, konsollar ve paneller dahil olmak üzere birçok ürün yer alıyor.

Rus basınına göre, ekonomik kısıtlamalar 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olacak ve Avrasya Ekonomik Birliği, Abhazya ve Güney Osetya kapsam dışında tutulacak.

Rusya'da Peugeot, Citroën, Opel, Jeep ve Fiat markalarını üreten ve satan otomobil üreticisi Stellantis, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonundan önce Batı Avrupa'ya yerel üretim hafif ticari araç ihraç etmeyi planlıyordu.

LAVROV, 'YAPTIRIM' MESAJI VERMİŞTİ

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin de konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya, yaptırımlarda, İran, Suriye ve Kuzey Kore'yi geride bırakarak 10 günde dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi olmuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum